ponedjeljak, 20. siječnja 2014.

Savjeti za učenje~ Study tips

Drage moje cure, danas vam donosim post koji je, na moje iznenađenje, bio jako tražen. Riječ je o učenju, te organizaciji, odnosno o savjetima za učenje! Iskreno se nadam da će vam ovaj post biti zanimljiv i također vas molim da napišete svoje ''study tips'' u komentarima. Vjerujem da će to ostalim djevojkama puno pomoći! Također, zahvalila bih se čitateljici po imenu Evelie Photoland na ideji za post! :) Nadam se da će joj isti biti od koristi.

Unaprijed se ispričavam što će ovaj post biti dug. Moj savjet vam je da se opskrbite kavom ili čajem, te čokoladom (preporučujem Milku s Oreo keksima~mljac), i tek onda krenete na čitanje. Ovo je, nažalost (ili na sreću!?), tema o kojoj bih mogla pričati do sutra. :)

Za početak nešto o meni. Ja sam, iskreno rečeno, pomalo control freak. Volim imati sve pod kontrolom, volim organizaciju i volim da je sve po planu. Ukoliko ne bude po planu unervozim se i ne osjećam se dobro. Volim sve organizirati i isplanirati u sitne detalje i volim se držati svoga rasporeda. Evo recimo što se tiče ovog posta; prije nego li sam ga uopće krenula tipkati sve sam si organizirala. To bi, u ovom slučaju značilo da sam si priredila sve teme o kojima želim pisati, priredila slike, itd. Moj mini plan za ovaj post možete vidjeti na slici ispod! :)

554IMG_0504

E sad, kako se organiziram za pisanje određenog posta, tako se organiziram i za učenje. Kao što većina vas, vjerujem znaju, studentica sam druge godine diplomskog studija, te se moje razdoblje studiranja uskoro bliži kraju. Nadam se da ću u 6. mjesecu uspješno obraniti svoj diplomski rad i da će se dogoditi čudo i da ću se zaposliti. (Ok, znam, teško da će se to dogoditi, ali smijem sanjariti! :)) S obzirom da sam već 100 godina okružena knjigama, mislim da mogu reći kako imam puno/previše iskustva s učenjem, a upravo to ću vama pokušati dočarati i objasniti ovim postom. (Da, to sve gore je bio uvod. Brbljava sam, znam! :))



Krenut ćemo nekim redom! :)

Prva stvar o kojoj želim pričati je organizacija. Džaba vam učenje i super pametni mozak koji pamti brzinom svjetlosti ako se prije samog učenja niste organizirali. Bez organizacije ćete vrlo vjerojatno početi s učenjem prekasno, doživjeti živčani slom, hrpu paničnih napadaja i vrlo vjerojatno loše proći na ispitu. Ok, budimo iskreni, svi smo mi znali učiti dan prije ispita i položiti, no isto tako, budimo još iskreniji i priznajmo koliko smo puta iz istog razloga pali. Ja na ispit nikad ne izlazim dok ne naučim. Rijetko padam ispite i u većini slučajeva prođem rok iz prve i to samo iz razloga što neću izaći na ispit dok nisam sigurna u svoje znanje. Isto tako, kako bi bila sigurna u svoje znanje organiziram se.

Moj prvi savjet vam je da si nabavite sladak rokovnik u koji ćete zapisivati sve svoje obveze, rokove, planove, ''to do'' liste, itd… Zapišite si kad imate koji kolokvij, kad vam je ispit, kad trebate predati esej, seminar ili case study. Zabilježite si sve ono bitno kako se ne bi dogodilo da se sjetite nečega u zadnji čas i onda doživite sve one negativne emocije koje smo maloprije spomenuli.  Na slici možete vidjeti nekoliko mojih rokovnika. Osobno uvijek imam kalendar s bitnim rokovima i zadacima na zidu, jedan rokovnik na stolu, te jedan u torbici. To mi je ''must have'' kako bih što bolje pratila sve svoje obveze. :)

page

Počnite učiti na vrijeme! Znam da vam je mrsko. I znam da biste radije provele vrijeme s prijateljima ili dečkom, ili na FB ili bilo gdje samo ne u društvu knjige. Ali učenje vas svakako čeka. Nije li jednostavnije organizirati se tako da svaki dan trebate učiti sat, dva, tri, nego da morate učiti pet dana dan-noć? :) Ukoliko vam je ispit za tjedan dana, nemojte čekati zadnji tren. Podijelite gradivo na nekoliko dijelova i odredite si koliko trebate učiti svaki dan. Ukoliko je to dva, tri ili više sati, vama ostaje još sasvim dovoljno vremena za sve željene aktivnosti. A i osjećat ćete se bolje znajući da ste napravile nešto korisno. :)

Ostavite si vremena za ponavljanje! Ponavljanje je, po meni, najvažnija stvar kod učenja. Stvar je u tome da vam se može dogoditi da ste nešto ''naučile'', nakon toga krenete dalje, naučite nešto drugo, i idući dan nemate pojma o čemu se uopće radi na predhodnim stranicama. Upravo zato, ponavljajte! Jednom, dvaput, deset puta. Koliko god vam je potrebno. Dati ću vam primjer kako to funkcionira kod mene. Recimo da za danas imam naučiti deset stranica. Ono što ja radim je da prvo pročitam pet stranica, zatim to učim, ponovim i nakon toga prelazim na idućih pet stranica. Tih idućih pet stranica pročitam, naučim, ponovim i za kraj svih deset stranica još jednom ponovim. Možda se čini kao puno vremena, no uistinu nije. Učim jako brzo i brzo pamtim, no kako bi to ostalo u mojoj glavi do ispita koji je tek za tjedan dana, moram ponavljati. Pokušajte i vi na ovaj način. Puno je jednostavnije nego da zadnja dva dana dođete u situaciju da sve trebate ''samo'' ponoviti, a nemate pojma o čemu se uopće radi. Ponavljanje, ponavljanje i ponavljanje! Puno je bitnije od samog učenja. Vjerujte mi. :)

Organizirajte materijale za učenje! Vjerujem da i vi poput mene imate za svaki predmet 25 skripti, 5 knjiga, bilješke koje ste napravile tijekom predavanja + bilješke od Ane, Petre, Marka, itd. Ukratko: imate previše materijala! :) Prođite kroz sve materijale, izaberite ono što je bitno, maknite stvari koje vam ne trebaju, spremite ih sa strane, bacite, što god. Ali tu hrpu od 500 papira koja stoji ispred vas morate srediti. I same znate da ne možete sve to naučiti niti da trebate. A sam pogled na sve to vam vrlo vjerojatno izaziva jezu te nemate poticaj niti započeti s učenjem. Lijepo se ogranizirajte, podijelite materijale na dijelove, zapišite si koliko imate stranica za naučiti, podijelite to s brojem dana koji su vam preostali do ispita, i krenite!

554IMG_0518

Napravite pauzu! :) Pauza je jako bitna. Ali je isto tako jako bitno da se ta pauza ne produži na cjelodnevno ispijanje kave ili razmjenjivanje slatkih SMS porukica s vašim dragim. Uzmite si 10-15 minuta, nazovite dečka, pogledate što ima na Facebooku, prošećite, pojedite nešto, te se nakon tih nekoliko minuta vratite učenju.

Učite s nekim! :) Ukoliko volite učiti u društvu, zašto ne!? M. i ja smo par puta učili skupa i to je bilo odlično. Ali zapravo učite! :)

Motivirajte se! Znam da vam je mrsko. I meni je. Isto tako znam da nemate volje, ali morate ju pronaći. Nađite nešto što vas motivira. Moj trik je da si uvijek kupim nešto kada položim ispit. :) Ne mora to biti ništa veliko, i sitnice su dovoljne da se motivirate. Recimo, kupite si ruž, čokoladu, torbicu, cipele, što god vas veseli. Tako ćete imati motivaciju za učenje. Još bolje, gledajte dugoročno. Hoću reći, sigurna sam da svaka od vas ima neku svoju viziju gdje želi biti kada završi školu/faks. Zamislite si to ''mjesto'', uhvatite se knjige i dođite tamo što prije!

Srediti stol! Ukoliko ste imalo poput mene, a znam da jeste, na stolu imate laptop, mobitel, časopise i još veliku hrpu gluposti koja vam dok učite ne treba. Facebook ugasite (ne brinite, neće nitko umrijeti ako vas nema dva, tri sata!), isključite ton na mobitelu, u biti, sve one stvari koje vam ne trebaju (da, tu mislim i na mobitel i FB) maknite sa stola. Napravite si lijep i uredan prostor, obavezno s puno svjetla, ubacite i koji cvijetić ako vam to godi, ili upalite svijeću. Što kod vam pomaže da se fokusirate na učenje, napravite! :) Također vam savjetujem i da si pripremite čaj, kavu ili sok, odnosno nešto što ćete pijuckati dok učite. Ja učim na glas tako da mi treba neki sokić jer mi se vremenom osuši grlo od toliko brbljanja! :)

554IMG_0525

Napravite si učenje zabavnim! :) (Da, i to je moguće!)

Koristite slatke bilježnice u koje će vam biti gušt zapisivati bilješke. Mene osobno slatke bilježnice jako motiviraju. Volim kad je sve oko mene uredno i kad ima puno boja. Tako lakše pamtim i lakše se koncentriram.

554IMG_0528

Koristite markere u boji. Tko je vidio koristiti samo dosadnu crnu i plavu boju?! Ubacite boje u svoje materijale. Koristite ružičastu, crvenu, zelenu, žutu... koristite boje! Za mene je učenje bez boja nemoguća misija i zato uvijek uz sebe imam pernice, te na stolu posudicu sa puno šarenih markera.

554IMG_0533

Post-it. Obilježite si bilježnice, skripte i knjige s post-it papirićima. Ja imam hrpu blokića i papirića i to je ono bez čega ne mogu. Kad učim ti papirići se nalaze uz mene i puno mi pomažu. Pomoću njih si označim dijelove koje trebam opet ponoviti, dijelove koje ne trebam uopće gledati jer ih znam odlično, ili jednostavno obilježim poglavlja da se mogu lakše snaći u materijalima za učenje.

554IMG_0539

Također, uz sebe uvijek imam i kopčice i stvarčice koje mi učenje učine još zanimljivijim! :) Neke od njih možete vidjeti na slici ispod! :)

554IMG_0542

I za kraj, tu je onaj najslađi dio. Uvijek, ali uvijek dok učim uz sebe imam kremu za ruke i labelo. :) Iz nekog razloga to me baš veseli. Također, uvijek kad učim lakiram nokte i to u neku šarenu i veselu boju. :)

To bi bilo sve! :) Wuhuu. Možete li vjerovati da sam napokon prestala brbljati?! :) Ja nekako ne mogu hihi. Čestitam onim curama koje su SVE pročitale, divim vam se i hvala vam na tome. :* Eto, nadam se da sam vam barem malo pomogla i da će vam ovaj post biti od ikakve koristi. Znam da nisam otkrila ništa novo, no možda je i ovo dovoljno da se neka od vas motivira, uzme knjigu u ruke i položi ispit.

Sretno! :)

Sviđa li vam se ovaj post? Smatrate li da ovakvom tipu posta nije mjesto na beauty blogu? Koji su vaši savjeti za učenje?

Broj komentara: 66:

  1. Nešto baš ovog tipa mi je trebalo da me motiviše, s obzirom da ispitni rok počinje za 7 dana. :D Svaka ti čast za volju da napišeš ovaj post. :) Isto tako volim ovo šarenilo tipa veseli i šareni bločići, sveščice i sl. Nekako baš daje volju za pisanjem (ili je to samo nama djevojkama u krvi).. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo bas ucim pa mi je post koristan, da se podsjetim na neke stvari koje je dobro raditi - prvenstveno maknuti se sa bloga i fejsbuka haha, ali evo ja također sve oznacavam sarenim markerima i organiziram si gradivo po temama pa po njima kasnije ponavljam i kad znam sve ponoviti bez gledanja u papir znam da sam i naucila. :)

    OdgovoriIzbriši
  3. A diiivan post. Baš imam kolokvij u četvrtak, i pišem si bilješke, i totalno sam ne motivirana, ali čim sam vidjela ovaj post odmah me šupila inspiracija kako bi se mogla izorganizirati do četvrtka. Ima nešto u tebi i u tvom blogu da tako pozitivno zračiš, i uopće ne izgleda drama sjest i učit kad vidim kak je kod tebe to sve veselo i šareno. (malo glupo rečeno, ali stvarno takvu energiju prenosiš). Hvala ti na ovom postu <3

    OdgovoriIzbriši
  4. Bio mi je gušt čitati ovaj post, jer, kao i ti, pomalo sam control freak te mi nije problem učiti. Stvarno si lijepo napisala post, istaknula si ono najbitnije i pročitala sam ga baš brzo, bilo je jako zanimljivo. :) Iako više ne studiram, smatram da ovi savjeti svakome mogu dobro doći, a također se mogu primijeniti i na posao te organizaciju radnog prostora.
    I da, moram naglasiti kako mi se jako sviđa upotreba šarenih markera, flomastera, papirića - i sama sam takva i boje mi stvarno pomažu pri učenju.

    Svaka ti čast na postu, stvarno si se potrudila. :*

    Pusa :*

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan post! Stvarčice su ti preslatke:-) SRETNO s učenjem!

    OdgovoriIzbriši
  6. Slažem se s Malom Trubicom - baš si pozitivna i ako ćemo gledati tebe i tvoje divne vesele fotkice, učenje baš izgleda ko prava uživancija. Šalu na stranu, završila sam fakultet i u toku pet godina studiranja (preddiplomski + diplomski) samo sam jednom išla na ispit i sve sam ostale kolegije uspjela završiti kroz semestre pa sam kad su ostali imali ispite ja doma uživala. No unatoč tome što sam sve uspješno završila - nisam voljela učenje. Ovo pravilo da krenem učiti na vrijeme i još da si ostavim vremena za ponavljanje, uh, rijetko sam kad poštovala ta pravila. Uvijek sam sve učila u zadnji tren a i kad sam imala najbolju namjeru držati se toga shvatila sam da je previše toga za naučiti da bih neke stvari mogla tako temeljno učiti i tako organizirano. Na fakultetu smo bili od ranog jutra do kasno navečer, pa onda treba putovati doma i vremena za učenje je ostajalo strašno malo. Ali hvala Bogu sve je iza mene i preživjela sam hehe.
    Što se tiče zaposlenja, samo sanjari. Nikad se ne zna. Ja baš nemam sreće otkad sam završila fakultet ali i dalje se nadam iako često mislim da ću odustati od svega. No ako se prestanemo i nadati, što nam onda preostaje? Evo bila sam ovih dana opet na jednom razgovoru i sad čekam ovaj tjedan rezultate i tako si želim da odaberu baš mene.. A kad nešto tako želim znam da neće tako biti jer se već vidim u toj firmi, no ako ne uspije sad nadam se da će možda biti bolje nakon slijedećeg razgovora. Uglavnom, da ne duljim, mogla bih još pisati satima jer sam ipak sva u traženju posla i učenje je iza mene. Želim ti sreću da što prije diplomiraš i da ti se stvarno ostvare snovi i da se zaposliš što prije. Onda će se ovo učenje isplatiti. Nego, još mi samo reci ako nije problem gdje se mogu nabaviti svi ovi rokovnici sa druge sličice, npr. Pretty Woman i ostali? I gdje općenito nabavljaš sve te šarene i veseli sitnice kojima se organiziraš, koje ispunjavaš itd? Odličan post :*

    OdgovoriIzbriši
  7. Lajk,lajk,lajk za post! Super ideja(pohvala curi koja ju je dala:D). Upravo se pripremam za usmeno ispitivanje tako da mi je ovo od veeelike pomoći(ugasi facebook i takve stvari,hahah),ugl. nisam do sada imala običaj "nagraditi" poslije položenog ispita,ali mi se čini kao jaaaako fora ideja,mislim da ću početi(Uvijek vidim u dućani milijun sitnica koje mi se neda kupovati bez razloga , a sada imam razlog hahaha). Post nije predugačak kao što si najavila na facebooku,sasvim pristojne duljine i odličnog sadržaja. Thumbs up! Keep going!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ah, totalno si me podsjetila na vremena kad sam išla na faks... i ja sam control freak i većinu ovih stvari sam i ja koristila, i bez problema sam u roku dala sve ispite... jako je bitna ORGANIZACIJA, jako je bitno ponavljanje gradiva, jako je bitno koncentrirati se... ja sam i dan danas takva, iako imam 37 godina i davno sam završila faks, i radim posao koji volim, ali, još uvijek nkoristim markere, još uvijek imam 3 bloka u torbici za razna zapisivanja, još uvijek volim red i organizaciju, kako na poslu, tako i kod kuće... baš si me vratila u neka druga vremena... divno je čitati tvoje postove! pozdrav! :-)

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam ni đak ni student, al sam iskreno uzivala citajuci clanak. :*

    OdgovoriIzbriši
  10. Kako sam i sama pri kraju s faksom (još samo 2 ispita + diplomski yeeey :D) baš mi je bilo zanimljivo ovo čitati. Ja si uzmem mjesec dana po ispitu, skupim sav materijal koji mi je potreban i sama sastavljam skripte s tim da pišem rukom sve, tako se više skoncentriram na ono što pišem nego da tipkam na komp, podijelim stranice s brojem dana koje imam na raspolaganju i šibam :D Koristim zgodne bilježnice, markere, šarene papiriće, križam, podcrtavam... kuršlus na kraju ispadne, ali se ja u tome mogu snaći :D I da, učim na glas i hodam dok učim, ne mogu sjediti za stolom :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Hvala na savjetima! Neke od njih i sama primjenjujem te mi pomažu pri učenju. Odličan post! :)) :*

    OdgovoriIzbriši
  12. Ajme, kako je kod tebe sve girly! I ja trenutno učim za ispit koji imam za nešto više od tjedan dana, a jako je zahtjevan pa sam odlučila krenuti na vrijeme (pripremam se već tjedan dana). Kod tebe je to tako veselo i šareno pa se ništa ne čini teško. I ja također imam armiju šarenih markera, kemijskih i blokića, s tim da blokiće nekako uvijek zanemarim. :/
    Divan post, a za motivaciju ja uvijek zamislim koliko ću vremena morati potrošiti ako budem OPET morala na ispit pa mi dođe muka i radije se malo više pomučim za ovaj puta da idući puta ne moram. Iako nije to uvijek tako jednostavno, često imam milijun projekata koje moram napraviti samo za potpis pa mi kolokviji tu najčešće pate a ja sam perfekcionist kao i ti po prirodi, pa to na mom faksu ne ispadne uvijek najbolja kombinacija. :/
    I da, definitivno zračiš nekom pozitivnom energijom i jako volim čitati tvoj blog iako nisam do sada komentirala.:)

    OdgovoriIzbriši
  13. Odličan članak,baš mi je dao motivaciju! Što više boja da ne bude monotono i dosadno :D kod ponavljanja radim kartice,na jednoj strani pitanje,na drugoj odgovor (ako imam dovoljno vremena naravno) tako da prije samog ispita uzmem kartice i ponovim bez gledanja odgovora :D

    OdgovoriIzbriši
  14. Sve pročitah i saveti su ti odlični! Ja bih samo dodala - budite disciplinovane! Ja sam, recimo, odličan organizator. Mogu da isplaniram svaki minut da bude efikasno iskorišćen, ali u više navrata prosijala je moja lenjost i nedisciplina te obaveze nisu bile izvršene.

    OdgovoriIzbriši
  15. Podsjećaš me na moju srednjoškolsku kolegicu, iste ste :D
    Ja oduvijek mrzim učit, nemam volje, ali se natjeram za razliku od nekih, ipak moj je problem u tome što JAKO teško i sporo pamtim, toliko već znam izludit da ne mogu to opisat. I onda dođem na ispit i dobijem 2, a netko tko nije učio ili je pročitao 2 puta tekst dobije 3/4. Izgubim volju nakon takvih situacija... :( Iskreno se nadam da ću fakultet završiti, tek sam prva godina. Kad krenu usmeni bit će još gore, užasan sam paničar i tremaš.

    OdgovoriIzbriši
  16. I slažem se da je ponavljanje majka :D

    OdgovoriIzbriši
  17. Sad si me potakla da više počnem s učinjem za državnu maturu. Ja sam totalna ljenčina i nemam nikakve radne navike, al relativno lako pamtim i onda samu sebe potkopavam s tim jer znam da mi ne treba dugo da nes zapamtim i onda ništa ne radim do u zadnji čas. UŽASNO, znam.
    No, na stranu to, haha :) Vidim da opet imamo nešto zajedničko - bilježnice, šareno, pinkale u boji <3 Moj bože, imam kolegicu u razredu s kojom sjedim i ona sve samo s olovkom piše, ništa ne podebljava niti podcrtava - totalno mrtvilo u bilježnici, ne znam kako to netko može. Meni mora biti sve šareno i naglašeno, ljepše je, organiziranije i lakše se uči :D I DIDDLE <3 Ajme, najnajdivniji suuuu :D

    OdgovoriIzbriši
  18. uistinu dobar i detaljan post
    kao i ti volim dobru organizaciju učenju, i volim spremna izaći na ispit
    presladak ti je pribor za faks i učenje :D

    OdgovoriIzbriši
  19. Prije svega, moram reci da obozavam tvoj blog i redovno te pratim iako ne komentiram bas, ali i to ce se promijeniti. :D
    ODLICAN post! Odmah sam si ga bookmarkala, i odmah sam dobila motivaciju da krenem uciti i da se organiziram, sto je, vjerujem, i bio cilj ovog posta. :) JMozes li mi molim te reci gdje nabavis ovakve slatke rokovnike? :D

    Ja sam 2. godina engleskog i njemackog jezika, to je dosta naporna kombinacija i organizacija vremena je kljucna. Faks nije srednja skola. :D

    KAKO JA UCIM?
    - napravim raspored ispita i rasporedim si gradivo na vrijeme kojim raspolazem
    - na stolu imam samo skriptu i nesto za piti i to je to
    - prije nego sto pocnem uciti neku cjelinu, prvo ju procitam iz skripte da okvirno znam o cemu se radi
    - ucim na glas (obavezno stojim), i to tako da se igram (haha) da sam ja profesor i da ucenicima objasnjavam to gradivo
    - dok ucim npr. definicije, stadije necega, i sl., na ormaric si zalijepim komad papira i dok ucim lekciju, na njega ispisujem samo kljucne rijeci i radim neke skracenice kao podsjetnike na nesto, kako bih samu sebe mogla ispitati i ponoviti gradivo nakon sto naucim
    - vecinom ucim predvecer tako da nakon ucenja idem na spavanje, i ujutro se uvijek svega dobro sjecam, samo si jos malo trebam osvjeziti pamcenje ponovnim iscitavanjem skripte

    Nadam se da ce ovo nekome pomoci, a tebi hvala na ovom super postu! :*

    OdgovoriIzbriši
  20. u zadnje vrijeme bas puno gledam YT videe na tu temu i ovaj članak je došao ko naručeni :)
    Kad gledam vas i vaše sve uredne stolove bez ičega osim laptopa na stolu divim vam se... Podstanar sam i nemam baš puno mjesta, tako da je moj stol zatrpani svime i svačime (ponajprije šminkom, kistićima itd) i pokušavam srediti stol da bude što uredniji, ali ne ide :( nemam kuda sa svim stvarima. Policu si ne smijem ugraditi jer nije moj stan... ali u svom malom neredu se nekako snađem i učim :)
    super je članak :) samo kaj imam bolest kaj se kupovine pribora za učenje tiče: imam tonu bilježnica (patim na njih i svake godine si kupim podosta prije faxa), svaki put kad odem u dućan, ako ne zapnem kod dijela sa kozmetikom, onda je to dio sa školskim priborom, sve te gluposti me stvarno vesele :)
    idem sad dalje učiti, hvala na članku :) i da nije bio dugačak, pročitala ga u jednom dahu :)

    OdgovoriIzbriši
  21. Sve si napisala ono sto je Tamara Kalinic snimila u videu o ucenju i nista novo nisi rekla...

    OdgovoriIzbriši
  22. divno, odma me puca motivacija...ja imam svoj nacin ucenja i organiziranja, tako da s te strane nije mi trebo clanak, ali mi je trebo da me motivira...nekako mi se cini da ljudima koji uce dobro nikad nije mrsko uciti...a ovako kad vidim da jest, nekako mi lakse, cinilo mi se da je samo meni mrsko uciti :D

    a sto se tice moje organizacije, par kljucnih stvari:
    -ustati ranije ujutru i uciti, ujutru je mozak odmorniji, brze i lakse pamtim i skontam stvari. Sto vise odgadjam ucenje, to mi je mrze uzet da ucim. I onda u tom slucaju ako ne ucim, citavo prijepodne i podne razmisljam ''moram uciti, moram uciti'', tako da sto god radim, opet mi je ucenje u glavi. A ako ucim ujutru, onda ucim do 2, 3 popodne, i onda imam ostalu polovicu dana slobodnu, ne moram misliti o ucenju i radim sto mi je volja. I kljucno za ovo je ranije ustati, oko 7, 8 jer tad zaista ima toliko vremena i toliko dana. Ako ustanete u 11 tada je vec pola dana proslo, dok ste trepnuli okom, vec je proslo 3 sata.

    -druga stvar je ne ucim iz knjige vec sve sto trebam nauciti ispisem sebi rucno ili otkucam i odatle ucim. Razlog: ''varanje sebe'', puno mi je lakse nauciti kad vidim da imam nauciti 20 papira, nego knjigu od 200 strana...koju moram btw svu ispreskakat, ovako je puno lakse kad mi je sve sto treba, znati na jednom mjestu

    -dalje, posto sam ja na tehnickom fakultetu, vecinu vremena vjezbam zadatke, tu mi je kljucno da sve formule i sve trikove kako lakse rijesiti nesto, kako vjezbam, zapisujem na jedan papir, tako kada dodje novi zadatak slican, samo bacim oko na papir da se podsjetim formule ili kako ga uraditi, ne moram traziti po svesci, tako si ustedim puno vremena. Isto tako na posebnim papirima sam si davno napisala neke osnovne stvari, tipa tablicni integrali, kako se koji rjesava, izvodi, trigonometrija, neka pravila osnovna iz matematike, tako da kada mi nesto zatreba sve mi je na jednom mjestu i ne moram gubit vrijeme trazeci po sveskama ili knjigama kako nesto ide

    -isto ovo izdvajanje na papir sam radila u srednjoj skoli kad sam ucila jezike, tako ko studira jezike moze mu biti od pomoci, dakle sva pravila koja imaju u jeziku kako ih ucimo tako ih ja pisem na posebne papire i kasnije kad mi zatreba mnogo lakse samo pogledat s papira nego trazit po knjigama sta i kako i mnogo se lakse i brze tako zapamti i nauci

    dakle suma summarum, najbitnije, sve sto trebamo znat imati na jednom mjestu, ispisano, otkucano kako god, pregledno. Mnogo lakse nego kad je sve razbacano po knjigama i sveskama, prvo sto se cini manje za nauciti, drugo sto je poslozeno nekom vasom logikom i lakse za povezat stvari.
    eto, nadam se da sam i ja bila nekom od pomoci :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Pozdrav za koleginicu koja kao prvo studira isto što i ja (hajd to, koliko nas studira engleski...), ali da i uči na isti način kao ja... :D Motivacija za učenje mi je to da ću jednoga dana stajati pred razredom i predavati, ako se već tokom učenja zamislim tako - lakše mi je učiti. :D

    OdgovoriIzbriši
  24. Totalno nepotreban komentar...
    Uglavnom su svi postovi na tu temu slični, ako si pogledala videe na YTu mogla si shvatiti da su svi slični, jer su to sve općenite smjernice kako učiti...

    OdgovoriIzbriši
  25. Ooo bok :D haha tako i ja razmisljam! Mislim da ce nam jednog dana to dobro doci kad smo navikle na predavanje "pred razredom", hahah :D

    OdgovoriIzbriši
  26. Poučan post! Dodala bih samo, istraživanja su pokazala da ukoliko krenete na vrijeme sa učenjem za ispite i imate ih više, trebalo bi ih kombinirati tako da ne učite istovremeno srodne predmete kao što su npr.matematika i fizika (oba su najvećim dijelom zadaci sa mnogo formula), nego sasvim različite kao npr.hrvatski i matematika. Ukoliko učite srodne istovremeno to bi moglo biti jako zamorno i moglo bi se dogoditi da se puno teže snalazite u naučenom te će vam više vremena trebati za utvrdjivanje što je što i gdje što ide. Ja kao student gradjevinskog sam to doživjela,odnosno još se događa jer sam "kampanjac" u zaostatku...pa ne mogu birati kad ću što i to me učini nervoznom i izgubljenom u silnim, na prvu jednakim, formulama,a vjerujem da je sa ekonomijom i definicijama brojnih ekon.predmeta slična priča.

    OdgovoriIzbriši
  27. U potpunosti si u pravu! Još pogotovo kada sam bila jako pazljiva na predavanjima i sve najvaznije odmah stavljala uredno sa strane na "podsjetnik", najbolje sam prošla sa predmetima,odnosno položila sam ih.Oni koje nisam iz nekog mog razloga, kasnije mi je bilo teško od početka iz knjige od 200str.izvlačiti,ali i to je bolje nego direktno sve iz knjige! Najviše mi je to pomoglo sa mat., fiz., meh.,ali u srednjoj i sa hrv.kada je prof.ispitivala tako da kaže djelo a ti odg.pisca, temu, poantu,pa sve redom ...to osnovno si zapišem samo na podsjetnik i zapamtim napamet, i onda se sjetim lakše i cijelog sadržaja djela do detalja,pa nešto o životu pisca,anegdote, povežem sa pravcem, usput nešto o tom periodu kažem i sl.i super sam prolazila na usmenom :)

    OdgovoriIzbriši
  28. Baš mi je drago da ti je ovaj post pomogao! :) Nadam se da si se pokrenula i bacila na učenje! :)
    A šarenilo, mislim da je to tako kod nas cura! Jednostavno smo lude za svime što je slatko i puno boja. :)

    OdgovoriIzbriši
  29. Hahaha mislim da nas Facebook sve košta! :)
    E tako je i kod mene! :) Kad na sam spomen naslova pričam kao papigica, znam da je sve u mojoj glavi! :D Jest ja ja uvijek sve svojim riječila pričam :)

    OdgovoriIzbriši
  30. Hvala! :) Nadam se da je kolokvij dobro prošao i da si ga znala riješiti! :)

    I hvala ti puno, neopisivno puno na ovim divnim riječima! :) Kad pročitam nešto tako lijepo odmah imam još više volje za ovoj blog i tipkanje novih postova! I nema na čemu, ovdje sam da ispunjavam želje svojih čitateljica! :*

    OdgovoriIzbriši
  31. Hvala ti! Baš mi je drago što ti se post svidio. Bilo me strah da će biti previše dug, dosadan i zamoran tako da mi je baš drago čuti ovako lijepe pohvale!
    Slažem se s tobom, sve se ovo da na neki način iskoristiti i za posao ili neki sličan hobi! :) A boje, one su te koje nam sve čine puno zanimljivijim, posebno učenje! :)

    Hvala ti još jednom. Šaljem najveću pusu :*

    OdgovoriIzbriši
  32. Hvala ti! Drago mi je da ti se sviđa. :)

    OdgovoriIzbriši
  33. Hvala draga. Toliko komplimenata u ovom postu da sam se sva zacrvenila! :)

    Totalno te razumijem, nekad jednostavno nema vremena za ovakvo učenje. Posebno kad te u par dana čeka par kolokvija, te pokoji seminar ili esej.

    Nadam se da će odgovor za posao biti pozitivan i da ćeš se zaposliti. Nikako nemoj odustati sve da ishod ne bude onakav kakv si željela. Znam da je i teško i strašno, no što nam drugo preostaje nego nadati se da će kad-tad neki poslić uskočiti i za nas! Ja ti od srca želim da se što prije zaposliš i svakako javi kad se to dogodi. Ima da proslavim u tvoje ime! :)

    Što se rokovinika i šarenih blokića tiće, kupovala sam ih u trgovinu po imenu Cmok. Tamo su bile te Diddle stvarčice i stvarno sve i svašta veselo. Nažalost te trgovine više nema u Osijeku tako da sad idem u Muller. Manji je izbor ali isto ima svašta. :)

    OdgovoriIzbriši
  34. Hvala ti. :)
    Svakako pokušaj s tom idejom. Možda te neka sitnica koju ćeš kupiti nakon položenog ispita još više motivira da zapneš i učiš! :) Sretno s usmenim, nadam se da si dobro prošla. :)

    OdgovoriIzbriši
  35. Slažem se sa svime. Ponavljanje je neopisivno bitno, kao i koncentracija, naravno! :) Vjerujem da ću i ja biti takva uvijek, pa i na poslu. Mislim da mi je u krvi sva ta zaluđenost ogranizacijom i šarenilom. :)
    I hvala puno! Pozdrav. :)

    OdgovoriIzbriši
  36. Čini se da imamo dosta sličan stil učenje. :) Jedino što ja sjedim za stolom jer me sve ostalo dekoncentrira! :)
    Sretno s ispitima i diplomskim. Nadam se da ćeš sve ubrzo riješiti. :)

    OdgovoriIzbriši
  37. Nemoj zanemarivati blokiće, oni su baš veseli i sigurna sam da će ti učenje s njima biti puno zanimljivije! :)

    Uuu vidiš, to je odlična motivacija i super savjet. Bolje se potruditi malo više sad nego učiti dvostruko više! :) Držat ću se ja toga za ovaj ispit, nekako nemam volje za njega niti malo. :D

    I hvala ti puno, baš mi je drago to čuti! :) I još mi je draže što si komentirala i dala mi ovaj super način da se motiviram. Trebao mi je, vjeruj mi! :)

    OdgovoriIzbriši
  38. Hvala! :)
    Zanimljiv način ponavljanja, nikad mi to nije palo na pamet, ali stvarno super način da utvrdiš gradivo i pripremiš se. :)

    OdgovoriIzbriši
  39. Ah da, istina! Odličan savjet kojeg bi se i ja trebala pridržavati. :) Vjeruj mi da sam i ja ponekad jako slična tome! :D

    OdgovoriIzbriši
  40. Baš mi je žao to čuti. Možda je problem u tome što nisi dovoljno koncentrirana na učenje? Možda učiš, a pola vremena si mislima u nekom drugom svijetu. Meni se to znalo događati kad baš nisam imala niti malo volje i tada sam užasno slabo pamtila.
    Ja ti držim fige da završiš faks, nemoj odustajati koliko god naporno i teško bilo i vjeruj mi da sve prođe. Koliko god to očajno i jadno zvučalo uistinu je tako. I ja sam se hrpu puta znala tresti i paničariti i eto, sve je prošlo. Što manje sekiranja i bit će to ok! :)

    OdgovoriIzbriši
  41. Hahaha totalno te shvaćam! :) Ma sve smo mi ponekad takve i iskorištavamo taj naš brzi mozak. Meni je ispit u ponedjeljak i čeka me oko 120 stranica, a ja još nisam niti počela. Eto, dogodi se to i meni nekad. :D

    Uh da, niti ja to ne shvaćam. Ne bih mogla učiti iz bilježnice koje je toliko monotona! :/ A Diddle <3

    OdgovoriIzbriši
  42. Hvala :)
    Najbolje je izaći spreman, razina stresa je tad punoo niža! :D

    OdgovoriIzbriši
  43. Hvala ti puno. Baš mi je drago da ti se blog sviđa i da me pratiš! :* I još mi je draže što si si ovaj post bookmarkala! :)

    Rokovnike sam kupovala u Osijeku u trgovini Cmok, no ona se zatvorila tako da sam se sad prebacila na Muller. Neke stvari mi i deda donese iz Njemačke, no većina je iz Mullera.

    Ja sam sigurna da će tvoji savjeti pomoći curama, a dala si super ideju i meni. Glumit ću da sam profesorica, možda čak dovućem i dečka da mi glumi učenika! Hahaha

    Hvala ti još jednom na svim lijepim komplimentima. Imaš veliku pusu od mene :*

    OdgovoriIzbriši
  44. Shvaćam te u potpunosti. I meni je tako bilo dok sam živjela u stanu s cimericom. Jedva sam uspijela sve potrpati na svoj jadni stolić :D No snašla sam se nekako, a vjerujem da si i ti! :)

    Hahaha ti kao da o meni pišeš! :) Ista sam kao ti, ne možeš me izgubiti u trgovini, ili gledam kozmetiku ili bilježnice :)
    Hvala ti puno i sretno s učenjem!

    OdgovoriIzbriši
  45. Prvo sam morala tražiti o kome je riječ, no sada znam na koga misliš. :) Pratim tu curu, no ne znam ju po imenu i prezimenu već po imenu bloga.
    Baš sam pretražila neki dan njezin blog i nisam ništa pronašla, tako da ne znam točno o čemu pričaš?! No drago mi je to čuti, koliko znam ta djevojka je odlična studentica tako da je baš fora što imamo isti stil učenja! :)

    I zamolila bih te da idući put pročitaš čitav post, a tek onda komentiraš. U njemu jasno i glasno piše da znam da nisam ništa novo rekla. Zahvaljujem se! :) Lijep pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši
  46. Baš mi je drago! :D
    Vjeruj mi, svima je mrsko učiti! :D Nekad više, nekad manje, no vjerujem da bi si svaka od nas znala smisliti što raditi samo da ne uči! :D

    Sve što si napisala potpisujem od riječi do riječi. Tako sam si i ja radila sve u gimnaziji, a i sada kada imam neki predmet gdje sve moram imati na jednom mjestu.

    Hvala na savjetima, sigurna sam da će curama pomoći! :)

    OdgovoriIzbriši
  47. Slažem se s tim. Sjećam se gimnazije i matematike i fizike. Meni se to sve znalo petljati kad sam učila u tjedan dana oba predmeta. Svakako je najbolje rasporediti si kad učiti jedno, a kad drugo! :)

    OdgovoriIzbriši
  48. prekrasno , a ujedno i korisno! imam osjecaj da bi sad mogla nekako polozit sve ispite i krenut s ucenjem, ali znam da ce sutra, prekosutra biti najteze krenuti na ucenje, mrzim to kretanje na ucenje, i djevojke trebam neki savjet za to, nekako se ne mogu sama sebe natjerati s obzirom da sam u domu i uvijek radije izabrem kavu i drustvo , nego ucenje, pa ucim po noci i to nikako ne valja , jer sam ne ispavana, ne mogu se koncentrirati i slicno. zato bih voljela da djevojke koje su u ucenickim ili studenskim domovima, otkriju tajnu tog: pokreta!
    Cat eye odlicna si mi! :*

    OdgovoriIzbriši
  49. To je retroaktivna interferencija (u psihologiji).

    OdgovoriIzbriši
  50. Ja imam najvecih problema s prokrastiniranjem-grr!
    Uvijek cekam zadnji cas zato sto mi mozak najbolje radi navecer.
    Jednostavno uvijek imam najvise mira i inspiracije u to vrijeme; sve eseje i opsirne lektire sam uvijek kretala pisati u 22 h :D i tada bi uvijek to tako dobro napisala (ne znam zasto).
    Meni je problem sto ja mogu brzo i lako nauciti samo ono sto volim ili ono sto mi je ful zanimljivo, dok nesto nelogicno/dosadno ne ide u glavu nikako i time gubim koncentraciju. :(
    A definitivno najgore je kada sam znala uopce ne uciti jer bih unaprijed odustala i utuvila si u glavu da ja to ne mogu (a kada se sjetim samo kako sam prije lako ucila bez problema i bas voljela ucenje). Koliko puta sam u srednjoj umjesto ucenja citala knjige- jaooo! haha
    Ali tjesim se da bar nisam "izgubila" vrijeme jer su to sve redom bile zaista poucne i jako dobre knjige. :P
    Odlican clanak i nikako nije preopsiran, volim vidjeti savjete organiziranih ljudi.
    Ja sam si odlucila u novom stanu sve urediti kako zelim tako da budem motivirana za rad tako da su mi tvoji savjeti i fotke super dosli! ;) Vec sam si sve zapisala u sarenu biljeznicu! hehe (vidis, tu moram biti organiziranija jer imam tisucu biljeznica i rokovnika i onda trazim :P).
    Imas koji savjet za tremu pred usmenim? To me i dan danas pere uvijek. :/

    OdgovoriIzbriši
  51. Da-svaka čast onima koje/i su sve ovo pročitali!haha!no!-još malo pa bu(ti)gotovo!-postaješ magistra!!!još malo izdrži i to je to!... ;-) kissam te darling

    OdgovoriIzbriši
  52. I tko kaže da je surfanje gubljenje vremena? Upravo sam još nešto naučila, retroaktivna interferencija :)

    OdgovoriIzbriši
  53. Je li sve skriptiraš ili učiš većinom iz knjige?

    OdgovoriIzbriši
  54. Hvala ti puno puno na lijepom komplimentu! :) Ja bih ti rado dala savjet, ali nisam nikad bila u domu pa ne znam kako ti pomoći. Nadam se da će se javiti neka cura koja će imati nešto pametnije za reći od mene :D

    OdgovoriIzbriši
  55. Baš mi je drago da ti se sviđa i da ti nije previše opširan. Mene je baš brinulo da ga nitko neće pročitati do kraja! :) Što se tiče čitanja knjiga, i ja sam to radila!:) Ali hajde, imamo opravdanje, ipak smo nešto korisno radile! ;)

    A trema za usmeni, uh, voljela bih ti nešto pametno reći, ali nažalost tu sam užasno loša. Ne znam se nositi s tremom iako sve uvijek bude ok i osobno mislim da sam još bolja kada odgovaram. No trema je uvijek tu neovisno o tome. :( Eto žao mi je, ali pametan savjet nemam. Možda se javi netko tko je u tome bolji pa nam pomogne!? :)

    OdgovoriIzbriši
  56. Još malo, još malo! Brzo će to, nadam se! :) Kiss :*

    OdgovoriIzbriši
  57. Kako kad, ali preferiram učiti iz knjige i zapisivati si u bilježnicu bitne pojmove! Takav način učenje mi je najdraži, najlakši i najzanimljiviji. Skripte, posebno od drugih, me užasno živciraju i teško mi bude naučiti iz razloga što ja pravim totalno drugačije skripte! :D Npr, kod mene je pola toga u crtežima, a tu i tamo se nađu neke skraćenice, citati koji me na neki dio asociraju, pa čak i pjesme! :)

    OdgovoriIzbriši
  58. Ovo mi je trebalo upravo sad, jer se pokusavam natjerat na ucenje sto nikako ne ide :/ Hvala na odlicnom postu :)

    OdgovoriIzbriši
  59. Budem zavirila koji put i u Cmok, ali bome ne znam da li nije i kod nas ta trgovina već zatvorena :). Hvala na figama za posao, kad se zaposlim naravno da će se slaviti :))) (Art on my way)

    OdgovoriIzbriši
  60. Ajooo, stvarno mi se sviđa post :))
    Smatram da je takav post baš prikladan za blogove o kozmetici nemam pojma zašto. Mogla bi više postova raditi o organizaciji i motivaciji ! Super si :D

    OdgovoriIzbriši
  61. Hvala ti! Ukoliko imaš neku konkretnu ideju što da pišem, svakako mi reci! Mogla bih ubaciti i nešto vezano uz motivaciju, odlična ideja! :)

    OdgovoriIzbriši
  62. odličan post :D ja imam gomilu tekica i blokića, i uvijek kad učim pravim si kao "skripticu" u teku, možda je na laptopu lakše ali meni je draže u tu svrhu koristiti tekicu i razne kemijske :D Meni je greška što sam ja kampanjac, i sve ostavljam za zadnji tren, ali se i u tom zadnjem trenu pokušavam koliko toliko organizirati :D

    OdgovoriIzbriši
  63. Jao hvala ti puno...i ako sam osnovna škola ovo će mi zaista pomoći,najviše volim da čitam ovakve vrste postova:savjeti za učenje,pribor za školu, organizacija,metode...(NISAM ŠTREBER) ahahah <3333 POZDRAV I SVAKA ČAST NA BLOGU PREDIVAN JE I PREDOBAR ♥♥♥♥

    OdgovoriIzbriši
  64. Nakon problema koje je moje dijete imalo s tremom prije ispita, mogu vam preporučiti knjižicu koju sam pronašla na stranici Ostvari svoje potencijale. Zgodne vježbe disanja i slično koje zaista pomažu
    zadovoljna mama

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...